Advertise Here

Despre infertilitate, despre cum o putem invinge, despre femei si minunile lor

- Another Blogger Blog's

Exista trei categorii de infertilitate: feminina, masculina sau mixta.

1. Infertilitatea feminina se regaseste intr-un raport de aproximativ 40-50% din cauzele de infertilitate, iar printre cauzele acesteia se regasesc:
- boli sau anomalii ale trompelor uterine. De obicei aceasta forma de infertilitate este cauzata de afectiuni inflamatorii ale trompelor uterine care duc la formarea de abcese, cicatrici si aderente care distorsioneaza trompele uterine si astfel stanjenesc sau blocheaza complet tranzitul ovulului sau zigotului catre cavitatea uterina. Boala inflamatorie pelvina cel mai elocvent exemplu. O alta subcategorie este situatia in care tromplele uterine au fost ligaturate sau chiar distruse la o nastere anterioara, la cererea femeii care la data respectiva nu mai dorea copii, dar care ulterior se razgandeste. Uneori trompele pot fi restaurate, alteori nu.
tulburari ale ovulatiei. Aici se incadreaza o sumedenie de afectiuni hormonale, boala polichistica ovariana si alte boli care au ca element comun lipsa completa sau dereglarea ovulatiei. Si aici exista o subgrupa aparte a asa-numitului ovul de calitate inferioara, care afecteaza, in general, femeile in varsta de peste 35 de ani. Femeile se nasc cu toti ovulii pe care ii vor produce deja prezenti in ovare intr-o forma imatura, si dupa 35 de ani, calitatea acestora incepe sa scada, in special in cazul femeilor fumatoare sau care nu se ingrijesc de sanatatea lor asa cum ar trebui.
- afectiuni uterine. Exista si aici mai multe afectiuni care pot face uterul neprimitor pentru implantarea zigotului - de exemplu endometrioza, fibroamele uterine, polipii uterini, etc.
- alte boli. Aici se incadreaza boli ale altor organe decat cele de reporducere, care afecteaza ovulatia sau capacitatea de a concepe si de a duce la bun sfarsit o sarcina. Bolile tiroidiene, anumite boli cardiace, renale, autoimune, excesul de hormon prolactina, adeziuni pelvine dupa anexite sau operatii pe abdomen/pelvis, etc.

2. Infertilitatea masculina este cauza a circa 20% din cazurile de infertilitate.
- Sperma trebuie colectata dupa o perioada de abstinenta de 2-3 zile, intr-un recipient de sticla.
Cauzele masculine de infertilitate includ :
- afectiuni testiculare
- varicocel
- hipospadias (deschiderea intr-o pozitie anormala a uretrei la nivelul penisului)
- obstructii ductale
- afectiuni endocrinologice
- ejaculare retrograda
- boli genetice (de exemplu sindromul Klinefelter).
In cazul in care analiza spermei este normala (adica volum mai mare de 2 ml, spermatozoizi intr-un numar mai mare de 20 milioane/ml, motilitate mai mare de 50% cu progresie anterioara, morfologie normala la mai mult de 30% din spermatozoizi, leucocite mai putine de 1 milion/ml) trebuiesc cercetati factorii feminini care pot cauza infertilitatea.
Daca este prezenta piospermia (adica mai mult de 1 milion leucocite/ml de sperma), trebuiesc cautate infectii uretrale, epididimale (o componenta a sitemului reproducator masculin) sau infectii prostatice.
Cand rezultatele analizei spermei sunt anormale, aceasta trebuie repetata la 2 luni. Daca anomaliile persista si la 2 luni dupa prima analiza, se recomanda consultarea unui medic specialist urolog (specialist in tractul urinar si aparatul reproducator masculin) pentru continuarea investigatiilor.


3. Infertilitatea mixta este cauza a 30-40% din cazurile de infertilitate si este rezultatul unor probleme care afecteaza ambii parteneri. Un exemplu comun este o motilitate scazuta a spermatozoizilor la barbat si o anomalie a trompelor uterine la femeie.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu