Advertise Here

Despre infertilitate, despre cum o putem invinge, despre femei si minunile lor

- Another Blogger Blog's

Sarcina este un maraton de 40 de saptamani


Sarcina este inceputul unei calatorii incredibile si, pentru ca ne dorim sa fim alaturi de tine de-a lungul ei, venim cu informatii si sfaturi pentru fiecare pas pe care trebuie sa il parcurgi.

Suntem alaturi de tine inca de la inceput: discutam despre teste de sarcina, semne si simptome, ecografii, greutate, nutritie, siguranta in sarcina, schimbarile care au loc, ghid de sarcina pe saptamani, complicatii si afectiuni, pregatirile pentru nastere, maternitati si nume de copii.




Testele de sarcina, probabilitate sau siguranta?
Simptomele de sarcina te pot induce in eroare foarte usor. Unele femei experimenteaza foarte multe din aceste simptome, iar altele foarte putine. Daca incerci sa iti dai seama care sunt simptomele de sarcina si vrei sa stii sigur daca esti insarcinata sau nu, cel mai bine este sa te informezi si sa pui cap la cap toate simptomele pe care le ai. Cu cat ai mai multe cu atat este mai posibil sa fii insarcinata.

Ghidul tau de sarcina pe saptamani


Sarcina este o experienta miraculoasa pentru ambii parteneri. De-a lungul celor 40 de saptamani de sarcina, vei putea afla mai multe despre dezvoltarea micutului, despre tipurile de schimbari care vor avea loc cu corpul mamei sau despre cum reactioneaza taticii la transformarile pe care le observa. Stiai ca in saptamana a 8-a micutul este de marimea unei cirese? Sau ca bataile inimii se vor auzi incepand cu saptamana a 20-a, chiar la jumatatea acestei aventuri uimitoare in doi?

Analizele din timpul sarcinii
Orice femeie insarcinata trebuie sa-si faca un set de analize. Pe langa analizele uzuale (hemoleucograma, glicemie, creatinina, uree, transaminaze hepatice, sumar de urina, urocultura etc.), medicul ginecolog poate recomanda si alte analize in functie de antecedentele personale patologice ale fiecarei gravide.

Mancam pentru doi?
Vechea conceptie conform careia viitoarea mama trebuie sa manance "pentru doi", nu mai este considerata valabila, se considera ca este mult mai importanta calitatea alimentatiei, nu cantitatea de alimente pe care o mananci.

O alimentatie corecta contribuie la sanatatea ta si furnizeaza elementele nutritive necesare copilului, pentru o buna crestere si dezvoltare intrauterina. Daca alimentatia ta obisnuita este una echilibrata, vei avea nevoie doar de cateva mici modificari ale dietei pentru a asigura nevoile nutritionale specifice perioadei de graviditate.

Sentimentele in fata sarcinii
Sarcina naste o multime de sentimente contradictorii: pe cat esti de fericita cu privire la viata care se dezvolta in interiorul tau, pe atat de mult schimbarile pe care le sufera corpul tau te pot face sa te simti alta persoana.

Gravida si frumoasa!
9 luni de schimbari, in care corpul tau se modifica in continuu. Te invitam sa aflam impreuna cum trebuie sa ai grija de tine pe perioada de sarcina, la ce trucuri poti sa recurgi sa te mentii in forma si ce produse poti folosi in sarcina.

Nasterea. Am ajuns la destinatie!
Aventura sarcinii se apropie de sfarsit si a sosit momentul sa te informezi cu privire la urmatoarea etapa a acesteia, nasterea. Afla tot ce trebuie sa stii despre travaliu, bagajul de maternitate, modalitati de nastere, maternitati. Suntem alaturi de tine, pas cu pas!

Nume de copii
Alegerea numelui pentru copil este poate una dintre cele mai importante decizii care trebuie luate atunci cand ai un copil. Dintre atatea nume de copii, care este cel mai potrivit pentru puiul tau? O sa fie o fata si cauti un nume care sa insemne frumusete si gingasie? Urmeaza sa nasti un baiat si vrei ca numele lui sa semnifice putere si vointa? Te-ai gandit deja la un nume si vrei sa-i stii originea si semnificatia? Afla totul despre nume de copii din ghidul nostru complet de nume romanesti si internationale!
Conceptia dupa o sarcina ectopica

Majoritatea femeilor sunt speriate atunci cand vine vorba de o noua sarcina dupa o sarcina ectopica. Diagnosticul si tratamentul cat mai precoce al sarcinii ectopice scade riscul infertilitatii postterapeutice.

O sarcina ectopica mica, necomplicata ofera posibilitatea unui tratament medical sau chirurgical laparoscopic conservator, cu pastrarea anatomiei si functiei organului reproducator. Chiar daca o trompa este extirpata chirurgical, femeia poate sa ramana insarcinata daca cealalta trompa este functionala si nu mai exista alte probleme asociate de fertilitate.

Femeile care au efectuat un tratament radical al sarcinii ectopice, cu extirparea ambelor trompe sau cu alte probleme de fertilitate asociate, sunt candidate potrivite pentru tehnicile de fertilizare artificiala (fertilizare in vitro,inseminare uterina).

Recurenta sarcinii ectopice

O femeie care a avut o data o sarcina ectopica are un risc de 10-15% sa dezvolte o noua sarcina cu localizare ectopica. Procentul variaza in functie de varsta pacientei, tipul tratamentului anterior al sarcinii ectopice si asocierea celorlati factori de risc.

Daca se cunoaste cauza exacta a sarcinii ectopice anterioare, exista o sansa de a o evita si astfel de a preveni aparitia unei noi sarcini de acest fel.

Impactul psihologic in sarcina ectopica

Majoritatea femeilor care au trecut printr-o astfel de experienta sunt mai mult sau mai putin afectate psihic. Depresia si anxietatea determinate de diagnosticul si tratamentul sarcinii ectopice, pot influenta negativ orice femeie.

Nu de putine ori acestea refuza sa mai ramana insarcinate chiar daca isi doresc neaparat un copil. Medicul specialist ginecolog trebuie sa evalueze cu atentie riscurile recidivei unei noi sarcini ectopice si sa-i comunice pacientei toate informatiile necesare pentru ca aceasta sa poata lua o decizie cat mai corecta.

Este necesar un interval liber de 3-6 luni intre o interventie chirurgicala la nivelul pelvisului sau abdomenului sau dupa un tratament chirurgical pentru sarcina ectopica si o noua sarcina.

Sprijinul familiei si al partenerului sunt esentiale in astfel de momente, femeia nu trebuie sa se invinovateasca sub nici un pretext si sa nu uite ca intotdeauna exista o sansa de a avea un copil.
Comments: (1)
arcina molara reprezinta o anormalitate la nivelul placentei, cauzata de o problema aparuta in timpul fertilizarii in momentul in care sperma penetreaza ovulul. Sarcinile molare sunt foarte rare si apar o data la 1.000 de sarcini.

 

Sarcina molara


Sarcina molara, ce este de fapt?

O sarcina molara este rezultatul unei erori genetice aparute in timpul procesului de fertilizare, care duce la cresterea anormala de tesut la niveul uterului.

Sarcina molara rareori implica dezvoltarea unui embrion si cresterea acestui tesut este mult mai rapida decat in cazul unei cresteri fetale normale. Exista doua tipuri de sarcina molara, completa si partiala.

Sarcina molara completa

Sarcina molara completa are doar parti placentare (nu exista bebelus) si aparute atunci cand sperma fertilizeaza un ovul gol. Deoarece ovulul este gol, nu se poate forma bebelusul. Placenta creste si produce hormonul de sarcina hCG. Din pacate, o ecografie va arata ca nu exista un fat, ci doar placenta.

Sarcina molara partiala

Sarcina molara partiala apare atunci cand masa contine atat celule anormale, cat si un embrion cu defecte severe. In acest caz, fatul va fi invins de catre masa anormala in crestere, destul de repede.

O forma foarte rara a unei sarcini molare partiale apare atunci cand sunt conceputi gemeni, cand doar un singur embrion se dezvolta normal, in timp ce celalalt embrion devine sarcina molara. In acest caz, embrionul sanatos va fi consumat intr-un ritm rapid de catre cresterile anormale.

Riscul de sarcina molara apare la femeile cu varsta peste 40 de ani, la cele care au in istoricul medical o sarcina molara sau cele care au suferit o pierdere de sarcina.

Simptomele si diagnosticul in caz de sarcina molara

Simptomele de sarcina molara pot consta in aparitia sangerarilor vaginale, senzatie de greata si voma, dezvoltarea unor complicatii rare precum probleme tiroidiene. De asemenea, preeclampsia timpurie, nivelurile crescute ale hCG si absenta miscarilor fetale sau a ritmului cardiac al fatului, pot reprezenta semne ale unei sarcini molare.

Diagnosticul in caz de sarcina molara se poate face prin intermediul unui examen ginecologic pelvian, care poate evidentia un uter marit sau miscorat, ovare marite si niveluri anormal de ridicate ale hormonului de sarcina hCG.

Tratamentul si sansele de reaparitie in caz de sarcina molara

Majoritatea sarcinilor molare se vor incheia in mod spontan si tesutul va fi eliminat. O sarcina molara poate fi indepartata prin chiuretaj, dilatare si evacuare sau uneori poate fi eliminata printr-un tratament medicamentos.

Aproximativ 90% dintre femeile care au avut o sarcina molara  nu au necesitat tratament dupa eliminarea sarcinii. Se vor face o serie de proceduri in care se vor urmari nivelurile de hCG care pot avea o frecventa lunara pe o perioada de 6 luni, la recomandarea medicului.

Aceasta procedura de observare are ca scop asigurarea ca sarcina molara a fost eliminata complet deoarece urme ale sarcinii molare pot reaparea si pot presupune un risc de cancer pentru celelalte parti ale corpului.

Sarcina ar trebui evitata pe o perioada de un an dupa eliminarea sarcinii molare, pot fi folosite toate metodele de contraceptie, mai putin dispozitivele contraceptive intrauterine.

Dupa o sarcina molara, sansele de reapartiei sunt de 1- 2%, in cazul in care sarcina molara nu a prezentat complicatii.

Starea emotionala dupa sarcina molara

Desi indepartarea unei sarcini molare nu reprezinta o intrerupere a dezvoltarii unui fat (asa cum se intampla in cazul intreruperii de sarcina normala), este totusi o pierdere. Chiar si in cazurile in care embrionul este prezent, acesta nu are sansa de a se dezvolta intr-un fat. Majoritatea femeilor descopera ca se confrunta cu o sarcina molara dupa descoperirea sarcinii. Vise, planuri si sperante sunt spulberate pe loc, deci este o pierdere semnificativa.

Va trebui sa existe o perioada de intristare si de vindecare. Ce face acest tip de pierdere diferit fata de pierderea unei sarcini normale este grija continua pentru sanatatea mamei, ceea ce inseamna ca programarile ulterioare la medic pentru monitorizare sunt extrem de importante si nu trebuie ratate.

Sursa: www.copilul.ro
Hormonul hCG si testele de sarcina
Hormonul sarcinii, denumit si gonadotropina corionica umana, e frecvent intalnit sub denumirea de hCG. Acest hormon este secretat doar in perioada de sarcina si el este responsabil de pozitivarea testului de sarcina.

Acest hormon este compus din celule care formeaza placenta. Nivelurile de hormon hCG pot fi detectate cu ajutorul testului de sange la 11 zile dupa conceptie si cu ajutorul testului de urina la 12 - 14 zile dupa conceptie. In general, nivelul de hormon hCG se dubleaza la fiecare 72 de ore. Nivelul va atinge un varf in a 8-a pana in a 11-a saptamana de sarcina, apoi acesta va cobora pe masura ce sarcina se va dezvolta.

In aproape 85% din sarcinile care decurg normal, nivelul de hormon hCG se dubleaza la fiecare 48 - 72 de ore.

O sarcina poate avea un nivel scazut de hormon hCG in urma careia sa se dezvolte un copil foarte sanatos. Rezultatul ecografiei la 5 - 6 saptamani de sarcina este mult mai relevant decat nivelul de hormon hCG.

Un nivel de hormon hCG mai mic de 5 mIU/ml inseamna absenta sarcinii, iar unul peste 25 mIU/ml reprezinta pozitivarea unei sarcini.

Nivelul de hormon hCG este masurat in mili unitati internationale pe mililitru (mIU/ml).

La o ecografie transvaginala se va putea evidentia cel putin sacul gestational odata ce nivelul hormonului hCG va ajunge intre 1.000 - 2.000 mIU/ml. Pentru ca nivelul de hormon poate fi diferit sau data de conceptie gresita, nu trebuie pus niciun diagnostic ecografic pana cand nivelul hormonului nu atinge cel putin 2.000 mIU.

O singura apreciere a nivelului de hormon hCG nu este indeajuns pentru a oferi un diagnostic in majoritatea cazurilor. Atunci cand exista o intrebare vizavi de sanatatea mamei si a sarcinii, testele hCG realizate la cateva zile distanta vor oferi informatii mult mai relevante.

Exista doua tipuri de teste hCG. Testul hCG calitativ, care detecteaza prezenta hormonului in sange si testul hCG cantitativ (numit si beta hCG) care masoara cantitatea de hormon din sange.

 

Hormonul hCG si testele de sarcina

Nivelurile de hormon hCG din timpul sarcinii:

a 3-a saptamana de sarcina: 5 - 50 mIU/ml

a 4-a saptamana de sarcina: 5 - 426 mIU/ml

a 5-a saptamana de sarcina: 18 - 7.340 mIU/ml

a 6-a saptamana de sarcina: 1.080 - 56.500 mIU/ml

a 7-a pana la a 8-a saptamana: 7.650 - 229.000 mIU/ml

a 9-a pana la a 12-a saptamana: 25.700 - 288.000 mIU/ml

a 13-a pana la a 16-a saptamana: 13.300 - 254.000 mIU/ml

a 17-a pana la a 24-a saptamana: 4.060 - 165.400 mIU/ml

a 25-a pana la a 40-a saptamana: 3.640 - 117.000 mIU/ml

femeile neinsarcinate: mai putin de 5 mIU/ml
femeile la menopauza: mai putin de 9.5 mIU/ml

Aceste valori sunt doar pentru a va ghida si a intelege cresterea nivelul de hormon hCG, insa la fiecare femeie acesta are loc in mod diferit.

Nivelul ridicat de hormon hCG, poate insemna mai multe lucruri si trebuie reevaluat la 48 - 72 de ore. Un nivel ridicat de hormon hCG poate indica:

• un calcul gresit al saptamanilor de sarcina
• o sarcina molara • o sarcina multipla

Un nivel scazut de hormon hCG poate indica:

• un calcul gresit al saptamanilor de sarcina
• o posibila pierdere de sarcina sau o sarcina cu ou clar (sarcina fara embrion)
• o sarcina ectopica

Multe dintre voi s-au intrebat daca ar trebui verificat in mod regulat nivelul de hormon hCG? Raspunsul vine foarte usor, nu, nu este necesar decat daca ai o problema vizibila, iar in acest caz ar trebui sa-l consulti pe medicul tau ginecolog. Acesta iti va reevalua nivelul de hormon hCG doar daca ai avut simptome precum sangerari, crampe foarte dureroase sau ai in istoricul medical o pierdere de sarcina.

Fiziologic, nu exista niciun factor care ar putea influenta in mod normal nivelul de hormon hCG, singurele care pot face acest lucru sunt medicamentele care chiar il contin. Aceste medicamente sunt folosite frecvent pentru tratamentele de infertilitate. Insa nu te ingrijora, medicul tau iti va explica, in cazul in care ai avut parte de un astfel de tratament, daca aceste medicamente influenteaza sau nu testul hCG. Celelalte medicamente precum antibioticele, antiinflamatoarele, contraceptivele sau pastilele hormonale nu vor influenta testul hCG.
Ce poti manca daca ai candidoza vaginala?
Ce poti manca?

  • Foarte multe legume si fructe. Legume precum: usturoiul, ceapa, varza, broccoli, gulia au proprietatea de a inhiba dezvoltarea infectiei. Se spunea adesea ca portocalele nu sunt indicate in candidoza deoarece sunt acide. Portocalele nu sunt recomandatate doar daca ai afte in gura, deoarece creeaza o senzatie de disconfort. Fructele sunt acide prin natura lor. In organism, acizii din fructe produc alcalinizarea mediului intern, reducand hiperaciditate.
  • Alimente proteice. Regimul tau trebuie sa includa: carne de vita, pui, peste, oua;
  • Iaurturi - acestea contin probiotice (culturi lactice care au rolul de a reface flora intestinala) si lupta impotriva candidozei. Daca folosesti iaurt din comert, ai grija sa-i citesti eticheta inainte de a-l cumpara. Nu trebuie sa contina zahar, lapte praf sau alti aditivi. Iaurtul se poate aplica in zona vaginala, fiind eficient impotriva mancarimilor;
  • Alimente oleaginoase: alune, nuci, migdale, seminte de dovleac, seminte de susan etc. - si aceastea sunt bogate in proteine si impiedica dezvoltarea ciupercii;
  • Alge verzi - refac echilibrul natural al microflorei din tractul digestiv si intaresc sistemul imunitar.
  • Orez - cel brun si cel salbatic sunt cele mai indicate feluri.

In unele situatii, poti observa o ameliorare in primele 2-4 saptamani dupa inceperea unui regim alimentar. Totusi, se poate intampla sa durereze si cateva luni pana cand simptomele dispar. Iata un exemplu de meniu:

Sugestii pentru micul dejun:
  • cereale integrale
  • creveti
  • pui cu garnitura de legume: linte, mazare, fasole
  • alune neprajite
  • seminte de susan
Gustare: 1 ou ecologic fiert

Pranz: salata verde mare cu seminte de dovleac neprajite, condimentata cu 1-2 linguri de ulei de masline si zeama de la o lamaie.

Gustare: nuci sau alune neprajite.

Sugestii pentru cina:
  • cartofi copti cu putin unt;
  • salata de cartofi fierti si alte legume (salata orientala);
  • carne de pui, curcan sau oaie fiarta, la gratar sau la abur.

Foarte eficiente pot fi si ceaiurile de galbenele sau de musetel - au efect calmant. Se pot bea sau se pot folosi pentru spalaturi locale. De asemenea, ceaiul cu echinaceea si seleniu - pentru intarirea imunitatii. Mai pot fi utile suplimentele cu Lactobacillus Acidophilus - reface aciditatea tractului intestinal si impiedica dezvoltarea candidei - sau capsulele gelatinoase care contin ulei de oregano, de menta sau alte uleiuri volatile - previn dezvoltarea ciupercii.


Ce nu ai voie?

Din lista alimentelor interzise fac parte:

  • zaharul - este alimentul cel mai "iubit" de candida;
  • carbohidratii: painea alba, orezul alb, pastele;
  • drojdia si produsele cu drojdie;
  • alunele prajite;
  • produsele din carne procesata, de exeplu mezelurile.

Unii specialisti pun pe lista alimentelor interzise si produsele cu gluten, proteina care se gaseste in grau, secara si orz, argumentand ca impiedica digestia si inhiba dezvoltarea culturilor probiotice.

De retinut: in momentul in care simtomele candidozei au disparut, este recomandat sa introduci treptat in dieta alimentele la care nu ai avut voie.


Sfaturi pentru a preveni infectia cu candida

Prevenirea este intotdeauna cea mai indicata. O viata echilibrata din toate punctele de vedere te poate ajuta nu doar sa previi candidoza, ci orice alta afectiune. Iata cate recomandari in ceea ce priveste candidoza vaginala:

  • Ai grija de imunitatea ta! 
  • Respecta regulile de igiena! Spala-te cel putin o data pe zi si sterge-te cu prosopul mai ales in zona pliurilor pentru ca ele sa nu ramana umede;
  • Evita sapunurile parfumate si colorate! Foloseste sapunuri blande pentru ingrijirea intima. Potrivit specialistului, acestea sunt benefice deoarece sunt antagoniste cu ciuperca;
  • Evita tratamentele inutile cu antibiotice! Aceste medicamente, administrate haotic, distrug microorganismele de protectie si astfel favorizeaza raspandirea infectiei;
  • Detoxifiaza-ti organismul! Detoxifierea este foarte importanta deoarece in acest fel se elimina din intestin orice urma de alimente nedigerate care provoaca formarea toxinelor;
  • Evita lenjeria sintetica si pantalonii foarte stramti!
  • Evita tampoanele interne! Ciuperca se dezvolta foarte bine in locurile umede, calde.
  • Renunta la cafea, tutun si alcool! Acestea iti scad imunitatea, facandu-ti organismul vulnerabil in fata candidei;
  • Consuma alimente bogate in vitaminele A, B, C, E, magneziu, seleniu si zinc!
  • Dormi 8 ore pe noapte si fa miscare zilnic! 
  • Evita spatiile poluate!
Ideal este ca acest lucru, daca tot se intampla, sa nu fie dus de una singura. Unele femei aleg sa nu vorbeasca cu partenerul lor sau cu familia fie din dorinta de a nu fi judecate, fie pentru ca ele considera ca au luat o decizie buna si nu vor sa renunte la ea, fie pentru ca isi doresc sa uite cat mai repede despre asta si considera ca daca nu vorbesc si nimeni nu stie, atunci nu exista. Intr-o relatie familiala fireasca, acest lucru va fi greu de ascuns. Si probabil femeia se va simti in siguranta si va cauta suportul celor din jurul ei. Iar familia poate face foarte mult pentru ea in astfel de momente.

1. Incurajeaza persoana sa isi reia activitatea cat mai repede si sa lase viata sa isi urmeze cursul. Daca va ramane blocata in experienta prin care a trecut isi va reveni mult mai greu si suferinta va fi mult mai mare.

2. Discutati alternativele inainte de avort, dar niciodata dupa. Odata ce decizia a fost luata, asumati-o chiar daca nu ai fost de acord cu ea. Cel mai lipsit de suport lucru pe care il poti face in astfel de momente va fi sa iti sustii in continuare opinia. E foarte posibil ca ea sa inceapa sa regrete ce a facut, dar nici acest lucru nu va justifica dorinta ta de a demontra ca ai avut dreptate si ca a luat o hotarare gresita.

3. Acordat-i compasiunea de care are nevoie. Se simte vulnerabila si chiar este. Are nevoie sa stie ca este cineva alaturi de ea, care o accepta asa cum este, cu deciziile bune sau rele pe care le ia, cu greselile pe care le face si suferintele prin care trece. E un moment bun sa va imbunatatiti relatia si sa incepeti sa comunicati mai bine.

4. Nu pune prea mult accent pe acest eveniment, dar incearca sa abordezi subiectul daca observi ca ea incepe sa se poarte mai ciudat sau mai alfel decat de obicei si refuza sa vorbeasca despre avort. Uneori experienta poate deveni atat de traumatizanta, incat persoana sa simta ca nu poate trece singura prin asta. Sentimentul de culpabilitate, mai ales cand apar si rigori de tip moral, pot contribui la senzatia de alienare. In aceste situatii, e bine sa o sfatuiesti si sa o indrumi catre un specialist.

5. Nu o judeca! E foarte usor sa o facem, chiar daca nu vrem in mod constient. Iar cea de langa noi fiind foarte sensibila, poate fi predispusa la a interpreta gresit lucrurile si la a reactiona exagerat. De aceea, mai mult ca altadata, cauta sa fii cald si deschis si sa nu provoci discutii in contradictoriu. Macar pentru o perioada de timp.

Vei simti multe lucruri in momentul in care vei fi alaturi de persoana implicata. Dorinta de a ajuta o sa te faca empatic si suficient de sensibil pentru a face lucrurile care trebuie, atunci cand ele sunt necesare. Ai incredere in tine si porneste de la premisa ca vrei sa ajuti si sa oferi suportul si caldura de care o persoana pe care o iubesti in mod neconditionat are nevoie pentru a depasi un moment traumatic din viata sa.
Sportul usureaza simptomele sindromului premenstrual
Cat de eficient este sportul in acest caz?

Cateva studii efectuate au demonstrat clar ca activitatea fizica regulata poate fi extrem de benefica pentru tine, daca suferi de sindromul premenstrual. Asadar, expertii recomanda ca in fiecare luna cu 1-2 saptamani de perioada ciclului menstrual fa-ti timp pentru miscare.

In urma unui experiment, o echipa de cercetatori de la Universitatea din Columbia Britanica (Vancouver) au constatat ca subiectii implicati in studiu (8 femei sedentare care au alergat zilnic timp de 6 luni) au raportat o atenuare a simptomelor asociate cu sindromul premenstrual: mai putina sensibilitate a sanilor, senzatie redusa de balonare si o stare de spirit mult mai echilibrata.

De asemenea, un alt studiu a aratat ca femeile care au efectuat o activitate fizica regulata inainte de menstruatie s-au confruntat cu mai putine dureri si stari de depresie comparativ cu cele sedentare.

Din pacate, rezultatele acestor cercetari nu se rasfrang si asupra persoanelor cu o forma severa a sindromului (disfunctia disforica premenstruala) care le impiedica sa indeplineasca acivitatile cotidiene.


Cum ma poate ajuta sportul?

Exercitiile fizice sunt o arma eficienta impotriva stresului. De asemenea, au rolul de a stimula metabolismul si a imbunatati circulatia sanguina. Pe masura ce sangele tau se pune in miscare, acesta transporta oxigenul si nutrientii catre celule, efectul fiind unul de revigorare a organismului. Insa, fii atenta sa nu exagerezi deoarece s-ar putea sa obtii efectul advers: accentuarea simptomelor.

Aerobicul poate fi o solutie potrivita pentru tine in aceasta perioada, stimuleaza productia endorfinelor si te ajuta sa scapi de anxietate, deprimare si schimbarile de stare asociate cu sindromul premenstrual. De asemenea, unii experti considera ca endorfinele au rolul de a stabiliza glicemia si a reduce pofta de dulciuri.


Ce exercitii sunt indicate?

In general, activitatile fizice moderate precum plimbarea, jogging-ul, ciclismul si inotul sunt cele mai indicate. 30 de minute de 5 ori pe saptamana din oricare dintre aceste activitati iti pot imbunatati starea de dinainte si dupa menstruatie.

Potrivit unui studiu efectuat pe 23 de subiecti care au participat la un program de aerobic s-a constatat o imbunatatire a simptomelor generate de acest sindrom: in special depresia.

Yoga este recomandata si iti poate fi de folos. Combinatiile ei de stretching usor, tehnici de respiratie si meditatie te elibereaza de tensiunea musculara, te ajuta sa te concentrezi mai bine si sa-ti stapanesti mai bine starea de dispozitie.